dissabte, 6 d’abril del 2013

Pere Comas i el canvi climàtic


La fenologia catalana ens diu que la primavera arriba un mes abans que fa cinquanta anys. El 22 de març es va presentar a Cardedeu la Xarxa Fenològica de Catalunya. Es va triar aquest poble del Vallès Oriental perquè és el poble d’en Pere Comas, el mestre que va registrar des del 1952 fins a la seva mort, el 2004, els cicles vitals de més de cent espècies vegetals i moltes d’animals. Aquest registre va servir a la comunitat científica internacional per corroborar el canvi climàtic. El figuerenc, Josep Peñuelas, del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), va ser qui va posar de relleu les observacions de Comas, que demostraven que la mitjana de la temperatura havia augmentat 1,4 graus al Vallès Oriental.
La Montserrat Busto, del Servei Meteorològic de Catalunya, que ens parla de l’observació fenològica a La Terra d’abril, a la pàgina 15, m’ha explicat que a l'acte de Cardedeu, Miquel Comas va fer referència al reportatge "Pere Comas i el canvi climàtic" que vaig publicar a Cavall Fort el maig del 2007:    
 “Divendres va ser un dia emocionant. La veritat és que va venir molta gent a Cardedeu per a la presentació de la Xarxa Fenològica de Catalunya (Fenocat) i a l’ambient surava la sensació d’estar començant una tasca que pot arribar a ser important. La intervenció del Miquel Comas va estar molt bé: t’hagués agradat ser-hi, sobretot en el moment en què va dir que de tots els articles i publicacions que es van fer sobre la tasca del seu pare, en Pere Comas, potser la que recordava amb més afecte era una que havia guanyat el premi anual de la revista Cavall Fort... ET SONA QUINA POT SER? Així que felicitats, Albert. Sàpigues que se’t recorda.”
            M’emociona que digués això en Comas fill. Perquè la gesta del seu pare és una història molt bona. De fet, me’n faig creus que no l'explotessin els gran mitjans de comunicació de casa nostra. Jo la vaig descobrir gràcies a l’escriptor gallec Manuel Rivas. En feia referència la seva columna a El País. N’explicava els passos científics de Peñuelas i Comas perquè estaven citats —pàgina 17— al llibre La Tierra herida, una conversa entre el novel·lista Miguel Delibes i el seu fill, Miguel Delibes de Castro, biòleg. Aquest llibre, publicat a Destino, el març de 2005, és el millor llibre divulgatiu que testimonia el canvi climàtic a causa de l'home i l'ús dels combustibles fòssils. Fa una crida a prendre’n consciència que a mi no se m'esborrarà mai.