divendres, 16 de maig del 2014

Si es vol es pot


Fa dos mesos el Col·legi d’Economistes de Catalunya [CEC] va tancar el debat sobre la viabilitat econòmica d’una Catalunya Estat amb el llibre Economia de Catalunya. Preguntes i respostes sobre l’impacte econòmic de la independència (CEC – Profit Editorial), un estudi de 18 expertes, entre els quals l’exconseller d’Economia, Antoni Castells. Per capítols avaluen, entre altres, l’endeutament i el repartiment d’actius entre els dos estats fruit de la divisió o bé com aniria si Catalunya quedés fora de la Unió Europea. Conclouen que la viabilitat econòmica de la l’Estat Catalunya és òbvia i que la societat del benestar estaria garantida.
A La Terra, entrevistem l’economista Modest Guinjoan, que ha coordinat l’estudi. A més d’això, s’ha encarregat del capítol sobre la repercussió d’un possible boicot espanyol als productes catalans. Si el consumidor espanyol deixés de comprar el 80% dels productes catalans i les empreses el 40 %, la repercussió sobre el PIB català i l’haver superat el dèficit fiscal donarien encara un balanç positiu per a Catalunya.
Els economistes certifiquen que la independència de Catalunya milloraria la capacitat econòmica del país. Però també ve de gust sentir de la veu d’un economista que, en qualsevol cas, és més important la llibertat que els diners.  
En la primera part de l’audiovisual, Guinjoan parla de la necessitat de l’autoestima com a valor dels productes agraris catalans i de corregir la posició de domini de la gran distribució.