diumenge, 28 de juny del 2015

Pedrolo torna


Pedrolo torna per trens camins. Un documental: Pedrolo, trencant l'oblit. Un manual d'agricultura ecològica: L'hort del segon origen. I una pel·lícula: Segon origen.
     Divendres 26 va fer vint-i-cinc anys de la seva mort. El documental finançat per micromecenatge que dijous es va poder veure al 33 —a una hora intempestiva, com totes les coses bones— és el documental que un comprador compulsiu de les seves obres com jo —va editar 120 llibres—esperava de fa temps. Us l'ofereixo aquí sota.
     Pedrolo es projecta al futur, malgrat tots els oblits i silencis injustificables. Ho fa en un manual d'agricultura ecològica: L'hort del segon origen, de Jordi Puig i Roca (Editorial Barcino, març del 2015). Aquest llibre, per estrany que pugui semblar, és del tot pedrolià: esperit de lluita, compromís social i afany de llibertat.
      Els coneixements del llibre han servit de base real per a l’hort del film Segon origen. Encapçalen els capítols fragments del guió de la pel·lícula, projecte pòstum del cineasta Bigas Luna, que s’estrenarà  a l'octubre al Festival de Sitges. Carles Porta, periodista que va escriure l'exitós Tor. Tretze cases i tres morts, ha dut el projecte de Luna fins al final. I Pedrolo, aquí, té continuïtat, precisament, perquè no s'ha traslladat el Mecanoscrit del segon origen —l'obra més llegida de la literatura catalana, 1,300.000 exemplars venuts—, a la pantalla, sinó que es tracta d'una adaptació al segle XXI del seu missatge: la lluita per una societat lliure comença de nou cada dia. 


Trencant l'oblit