divendres, 13 de novembre de 2015

El Mecanoscrit... i Segon origen


"No hem traït en absolut el llibre. L'esperit i les sensacions, pel que hem diu la gent, són les que han tingut llegint-lo", m'explicava Carles Porta, director de Segon origen, a l'Entrevista a La Terra. Jo també vaig tenir les mateixes sensacions. Crec que la força de la història rau en la identificació amb una parella fundacional. No és com si nasqués un nou món quan formem parella? Partim de zero i aspirem a l'absolut. Llavors hi ha la necessitat de l'autosuficiència —l'hort n'és una bona expressió—i la consegüent relació amb l'entorn natural: surten les arrels atàviques del caçador, del conreador.
      El Mecanoscrit... és una obra existencialista: els protagonistes estan condemnats a ser lliures. Condemnats per una situació que no han triat, en el seu cas és d'absoluta carència. Però lliures, perquè la seva vida depèn de les seves decisions, en són absolutament responsables. Viure una llibertat total, expressada amb la felicitat que comporta per als joves, és una altra clau de l'èxit de l'obra de Pedrolo. No és casual que sigui la més llegida en català de tots els temps, és una obra pedra de toc de joventut, moment en què es desvetllen les preguntes existencials.
       Més coses, la cadena de prioritats en inaugurar una nova civilització permet a Pedrolo remarcar la importància de la cultura i la necessitat d'aprofitar el coneixement acumulat. Salvar els llibres és un dels objectius de l'Alba i el Dídac —l'escena a la Biblioteca Nacional de Catalunya és commovedora—, salvar l'art i crear nous continguts, a través de la fotografia i la gravació audiovisual, per donar comptes de la continuïtat de la humanitat.   
       La força de la història també creix per a nosaltres perquè passa en el nostre paisatge, descrit per Pedrolo i que Porta ens posa en imatges eficientment: Lleida, Barcelona, el Baix Llobregat i el film afegeix Menorca.
     El pare de l'Alba de Pedrolo havia estat a la presó perquè ella "pogués decidir com decidia". El de l'Alba del Carles Porta també és crític amb la societat, en aquest cas una societat que ha portat la Terra al col·lapse. Aquí l'encert de Porta és substituir l'atac alienígena per un cataclisme causat pel canvi climàtic. Tenim doncs un missatge social i compromès amb la humanitat. I tal com ens explica Porta a l'entrevista (resumit aquí en aquests dos minutets audiovisuals), a Segon origen es pot llegir un missatge global i local emancipador, del tot pedrolià.