"És així com encaro aquesta etapa [l'oportunitt de construir un nou Estat] que tot just engeguem. I ho faig sense renunciar ni un gram a les meves conviccions ecologistes, d'esquerres, feministes, pacifistes, llibertàries i europeistes"
Som una nació europea (i una carpeta incòmoda). Catalunya vista des d'Europa, Raül Romeva, Rosa dels Vents, Barcelona, setembre del 2014
Romeva mostra el seu perfil ideològic en aquestes ratlles. Però el llibre sobretot explica l'experiència política dels deu anys d'eurodiputaat d'ICV-EUiA. A l'entrevista que li hem fet a La Terra (aquí en versió on-line), remarca que el Govern espanyol ha volgut recentralitzar l'Estat des de la Unió Europea i com hi ha un marc polític espanyol que rema en aquest sentit. En arribar al Parlment Europeu, Romeva veia molt senzill aconseguir que el català esdevingués una llengua activa, però no només Aleix Vida-Quadras la va vetar, també els membres espanyols del grup socialista. Un cop tancat aquest període polític europeu, Romeva afirma des dels fets constatats: "No té sentit que per anar a Brussel·les hagis de passar primer per Madrid. Cal canviar el rumb".
També, entre altres coses, denuncia que l'Acord Transatlàntic sobre Comerç i Inversions [TTIP] s'està negociant d'esquena a la ciutadania i eludint el debat polític. Vegeu l'extracte audiovisual: