dissabte, 28 de juny del 2014

Objecció fiscal a les despeses militars

                   

"Una ordre ha fet d'aquestes ombres tranquil·les enemics nostres; una altra ordre les podria convertir en amics. En qualsevol taula, uns senyors que cap de nosaltres no coneix signen un escrit, i heus aquí que, d'aquell moment ençà, per anys i panys el nostre desig suprem esdevé allò que, en temps normal, és objecte d'abominació de tothom i castigat amb la darrera pena"

Res de nou a l'oest, Erich Maria Remarque, Edicions Proa, Quarta edició de 1968. La traducció és de Joan Alavedra, la primera edició data del 1929, mateix any de publicació a Alemanya. 


Aquesta novel·la és la més brutal que he llegit contra les guerres. L'autor és un soldat alemany que narra la seva vivència a la Gran Guerra. Publicada el 1929, va ser un best-seller, se'n van vendre quatre millions. El 1930 ja se'n va fer una pel·lícula (el you-tube de dalt, n'és un fragment). 
     Després d'haver viscut l'horror de la guerra, Paul Remark —nom veritable de l'autor—, l'escriu quan el partit nazi es troba en plena creixença i s'adona que Alemanya en prepara una altra. Quan el nazisme s'instal·la al poder el 1933, Remark s'ha d'exiliar i el llibre és cremat públicament a Alemanya.
      Avui 28 de juny fa cent anys de l'assassinat de Francesc Ferran d'Àustria, arxiduc d'Austria, a Sarajevo. Magnicidi que va portar a la Gran Guerra. Va ser l'inici de la barbàrie del militarisme contemporani. 
      Un any més he desarmat els meus impostos. Faig objecció fiscal a les despeses del Ministeri de Defensa, que representen el 3,90 % dels pressupostos de l'Estat el 2014. Es tracta de desviar 100 euros de la declaració de la renda, en concepte d'objecció fiscal a les despeses militars, a una entitat que consideris que compleix una funció social determinada. El Servei d'Objecció Fiscal explica els passos per fer-vos objectors. I una xifra: l'Estat espanyol gasta 45,27 milions d'euros al dia a mantenir l'estructura militar. 
      Jo desvio els diners a les campanyes de desarmament i desmilitarització de Fundipau.