dilluns, 18 de novembre de 2013

Democràcia i escola


L'Univers veurà la llum, Mariona Omedes


L’educació és un procés vital i no una preparació a una vida futura. L’escola ha de representar la vida actual, vida tan real i vital com la que el noi fa a casa, al veïnat o al pati on juga. 
Democràcia i escola, John Dewey (Eumo Editorial, Vic, octubre de 1989)


A l’escola l’Univers de Gràcia, nascuda fa cinc cursos i en barracons, els infants treballen les àrees formals d'aprenentatge dins la pràctica del treball per projectes i les reforcen en els ambients que escull lliurement cadascú. Si la tesi de Dewey és que l’escola ha de ser un equivalent de la societat democràtica, l’Univers s’exercita de portes en dins: els alumnes prenen decisions, per exemple trien el nom de la classe —serà el primer projecte de curs—, i són cridats a ser protagonistes del seu aprenentatge. També, de portes en fora, mestres i famílies hem tingut la sort de trobar-nos l'escola per fer i això ens ha obligat a organitzar-nos, per una lluita que va més enllà del dia a dia, i fer política. 
     El Festival internacional de cinema independent de Barcelona ha seleccionat L’Univers veurà la llum, un audiovisual que la realitzadora Mariona Omedes va crear el maig passat per reivindicar la construcció de l’escola. Demà es projectarà al CCCB. S’hi veu reflectit que la lluita de l’escola és una experiència per als nostres fills vers la democràcia.      
     Quan vam fer aquesta acció artística, el maig passat, vam sortir a TV·3, a l'InfoK.